piątek, 14 kwietnia 2017

kotlety z chleba i sos orzechowy

Czasami zostaje nam kawałek chleba,
który średnio nadaje się już na kanapki,
jeśli w tym samym czasie robiłam wywar warzywny lub po prostu wegański rosół
to już wiem co będzie na obiad, a raczej na dwa lub trzy obiady.

Składniki:

na kotlety:

kawałek czerstwego chleba
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (jeśli będzie taka potrzeba)
2 cebule
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
gotowane warzywa
ok. pół szklanki wywaru warzywnego/rosołu
pieprz
natka pietruszki
bułka tarta 
olej do smażenia

sos:

szklanka wywary warzywnego
(w ostateczności szklanka wody + kostka warzywna)
kilka łyżek mała orzechowego
sól, pieprz

Przygotowanie:

kotlety:


Chleb kroje w kostkę, a warzywa blenduje razem z wywarem.


Mieszam jedno z drugim i zastawiam aż chleb zmięknie.
Cebulę kroje w kostkę i podsmażam na patelni.
Dodaje do chleba z warzywami razem z reszta składników i jeszcze raz dokładnie blenduję.
Jeśli amsa jest zbyt rzadka dodaję skrobi kukurydzianej.
Ugniatam kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni.


sos:

Do gotującego się wywaru warzywnego dodaje masło orzechowe i dokładnie mieszam,
masa powinna być jednolita i po krótkim czasie zacząć gęstnieć , jeśli nie jest gęsta to znaczy, 
że dodaliście za mało masła.
Gotowy sos doprawiam dola i pieprzem do smaku.

Kotlety polewam sosem i podaje z czym lubię :)
U mnie akurat z kaszą (która też jest polana sosem) i buraczkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz