Czasami zostaje nam kawałek chleba,
który średnio nadaje się już na kanapki,
jeśli w tym samym czasie robiłam wywar warzywny lub po prostu wegański rosół
to już wiem co będzie na obiad, a raczej na dwa lub trzy obiady.
Składniki:
na kotlety:
kawałek czerstwego chleba
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (jeśli będzie taka potrzeba)
2 cebule
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych
gotowane warzywa
ok. pół szklanki wywaru warzywnego/rosołu
pieprz
natka pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia
sos:
szklanka wywary warzywnego
(w ostateczności szklanka wody + kostka warzywna)
kilka łyżek mała orzechowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
kotlety:
Chleb kroje w kostkę, a warzywa blenduje razem z wywarem.
Mieszam jedno z drugim i zastawiam aż chleb zmięknie.
Cebulę kroje w kostkę i podsmażam na patelni.
Dodaje do chleba z warzywami razem z reszta składników i jeszcze raz dokładnie blenduję.
Jeśli amsa jest zbyt rzadka dodaję skrobi kukurydzianej.
Ugniatam kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni.
sos:
Do gotującego się wywaru warzywnego dodaje masło orzechowe i dokładnie mieszam,
masa powinna być jednolita i po krótkim czasie zacząć gęstnieć , jeśli nie jest gęsta to znaczy,
że dodaliście za mało masła.
Gotowy sos doprawiam dola i pieprzem do smaku.
Kotlety polewam sosem i podaje z czym lubię :)
U mnie akurat z kaszą (która też jest polana sosem) i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz