niedziela, 9 kwietnia 2017

ekspresowe ciasto z mikrofalówki

Jeśli nie używasz mikrofalówki z przyczyn ideologicznych nie czytaj tego,
jeśli nie masz mikrofalówki, kup ją :)
Ciasto robi się bardzo szybko , jest miękkie, puszyste i wilgotne.
Kiedy masz ochotę na kawę i ciasto, ale chcesz je już to właśnie wtedy sięgasz po ten przepis.
A jeśli w  dodatku jest to kawa z mlekiem migdałowym albo z olejem kokosowym, 
to właśnie jesteś w raju (przy najbliższej okazji podzielę się z wami przepisem na kawę z olejem kokosowym , wiem ,z e brzmi jakby nie miało para być dobre, ale jest idealne i w dodatku zdrowe).

Składniki:

4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 szklanki wody
(możecie tez dodać mleko roślinne zamiast wody jeśli czujecie taka potrzebę, ale z wodą jest bardzo dobre- ja wolę wersje bez mleka)
1 łyżka oleju
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżki wiórków kokosowych
4 kostki pokrojonej drobno gorzkiej czekolady
(dodatki możecie zmieniać wedle upodobań , możecie dodać pokruszone herbatniki, rodzynki, żurawinę, świeża mięte, orzechy - cokolwiek lubicie)

Przygotowanie:

Wszystko mieszam w kubku


I wstawiam do mikrofali 800 w na dwie i pół minuty.
Jem zaraz po wyjęciu, bo wtedy jest najlepsze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz