Chlebek z serii - nie mam czasu na pieczenie i nie chcę kupować gotowego pieczywa.
Przedstawiałam wam już wersję wytrawną tego chlebka tutaj, teraz pora na maślaną.
Z racji na kolejne zmiany w moim życiu znowu będzie więcej czasu na pisanie postów, więc nie będziecie musieli narzekać na brak nowych inspiracji.
Składniki:
112 g masła roślinnego
112 g niesłodzonego musu jabłkowego
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki chlebowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
garść ziaren słonecznika do posypania
Przygotowanie:
Na początek jeszcze małe ułatwienie, które może wam się przydać.
Możecie kupić gotowy mus jabłkowy. Ten prezentowany znalazłam w Aldiku, również kilogramowy blok tłuszczu roślinnego, który leży obok i będzie potrzebny w tym przepisie.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i foremkę na chlebek smarujemy olejem roślinnym.
Mieszamy masło, mus jabłkowy i mleko i podgrzewamy w mikrofalówce (jeśli nie macie to w garnku) aż do momentu kiedy masło się nie rozpuści (ja ustawiam kuchenkę na 40 sekund potem mieszam i wstawiam na kolejne i tak do momentu kiedy się nie rozpuści).
W dużej misce mieszamy mielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Mokre składniki mieszamy z suchymi.
Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy, lekko skrapiamy wodą na górze i sypiemy słonecznikiem, lekko go dociskamy, żeby się nie poodklejał.
Pieczemy 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz