środa, 1 kwietnia 2015

zupa z pora

Moje odkrycie ostatnich dni - na pewno zagości na stałe w naszym menu.
Nigdy nie doceniałam pora i nie wiedziałam,
że z tego niewdzięcznego warzywa może powstać coś tak pysznego.

Składniki:

600 g ziemniaków
250 g pora
ok.20 g masła rożlinnego
ok. 150 ml soku jabłkowego
1 jabłko
3 szklani wody
3 kostki warzywne
(najlepiej ekologiczne i pamiętajcie, żeby czytać skład bo nie wszystkie są wegańskie)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Zimniaki obieramy i myjemy, z pora na razie odkrajmy ciemniejszą część (ale nie wyrzucamy jej bo będzie potrzebna później) i też dokładnie go myjemy.


Oba warzywka drobno kroimy.



W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim warzywa, mieszając co jakiś czas, żeby nie przywarły do dna, jeżeli będzie taka potrzeba możemy dodać więcej masła.



W międzyczasie wyciskamy sok z jabłek.


I kiedy warzywa zmiękną zalewamy je nim i gotujemy przez parę minutek.


Następnie dodajemy wodę i kostki warzywne i gotujemy jeszcze przez 10 minut.


Po tym czasie dodajemy zieloną część pora pokrojoną w paseczki i jabłko pokrojone w kostkę
i gotujemy jeszcze przez 10 minut.




Na sam koniec możemy doprawić solą i pieprzem.


Jeśli nie zjemy całej od razu spokojnie możemy ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
My kiedy obie pracujemy w weekend zawsze robimy zupę, którą potem jemy dopiero w tygodniu, ta była również zrobiona w takim celu i po kilku dniach smakowała tak samo dobrze jak od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz