środa, 8 kwietnia 2015

mazurki

Póki jeszcze całkiem nie wyszliśmy z wielkanocnego klimatu, 
pokażę co tam u nas się jadło.
W tym roku nie przygotowywałam zbyt wiele, bo nie miałyśmy czasu a i tak gościłyśmy się u rodziny, 
ale wiadomo, że mazurki musiały się pojawić.

Składniki:

na ciasto:

pół szklanki oleju
dwie duże czubate łyżki zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki wody (plus woda do zalania płatków)
250 gram maki
5 łyżek cukru
cukier waniliowy

na nadzienie:

100 g suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
ok.10 daktyli
1 łyżeczka oleju kokosowego
dwie łyżki karobu w proszku
szczypta soli
+
bakalie do dekoracji


Przygotowanie:

Mielimy płatki owsiane 


i zalewamy je gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i czekamy aż zrobi się gęsta klejąca masa.


Płatki oraz resztę składników wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto.



Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na godzinkę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej i gotujemy ja na mleku razem z resztą składników.




Kiedy kasza i daktyle wchłoną mleko i się rozgotują (w razie potrzeby dolać mleka), 
miksujemy wszystko na gładką masę przy pomocy blendera.

Schłodzone ciasto wykładamy w foremkach wcześniej nasmarowanych olejem.



I pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut aż się zarumieni.

Na upieczone ciasto wykładamy masę jaglaną i dekorujemy.

Mnie z tych proporcji wyszły dwa niewielkie mazurki widoczne na zdjęciach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz