środa, 1 kwietnia 2015

majonez z nerkowców i tofu

Najlepszy wegański majonez jaki jadłam do tej pory.
Gęsty! W przeciwieństwie do tych majonezów z którymi miałam do czynienia do tej pory.
Przyda wam się do wielu potraw, sałatek, na kanapki, 
można też używać jako dipu.

Składniki:

200g tofu naturalnego
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Odmierzamy odpowiednią  ilość tofu i kruszymy je.


Mielimy orzeszki na drobny proszek.


Mieszamy wszystkie składniki poza olejem i blendujemy.
Olej wlewamy stopniowo cały czas miksując wcześniej zblendowaną masę.


Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni (chociaż wątpię w to, że będziecie potrzebować aż tyle czasu, żeby go zjeść :) ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz