Najlepszy wegański majonez jaki jadłam do tej pory.
Gęsty! W przeciwieństwie do tych majonezów z którymi miałam do czynienia do tej pory.
Przyda wam się do wielu potraw, sałatek, na kanapki,
można też używać jako dipu.
Składniki:
200g tofu naturalnego
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Odmierzamy odpowiednią ilość tofu i kruszymy je.
Mielimy orzeszki na drobny proszek.
Mieszamy wszystkie składniki poza olejem i blendujemy.
Olej wlewamy stopniowo cały czas miksując wcześniej zblendowaną masę.
Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni (chociaż wątpię w to, że będziecie potrzebować aż tyle czasu, żeby go zjeść :) ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz