Bo kto powiedział, że nie może być wegańskie? :)
Uwielbiam <3
Składniki:
2 szklanki nieugotowanego ryżu do sushi
3 szklanki wody
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki octu jabłkowego
sól do smaku
4 arkusze nori
wegański majonez
(przepis znajdziecie tutaj)
starta na tarce (na grubych oczkach) marchewka
1 czerwona papryka pokrojona w słupki (bez gniazdka nasiennego)
ogórek pokrojony w słupki
i awokado również pokrojone w słupki
sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy razem z syropem z agawy, octem i solą do czasu wchłonięcia wody.
W tym czasie szykujemy warzywa.
Do majonezu dodajemy kilka łyżek sosu sojowego i dokładnie mieszamy.
Arkusz nori smarujemy majonezem.
Wykładamy na niego ryż, tak żeby zajmował mniej więcej 1/3 powierzchni.
I na ryżu układamy warzywka.
Zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem.
Jemy polane sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz