czwartek, 2 kwietnia 2015

sushi

Bo kto powiedział, że nie może być wegańskie? :)
Uwielbiam <3

Składniki:

2 szklanki nieugotowanego ryżu do sushi
3 szklanki wody
2  łyżki syropu z agawy
2 łyżki octu jabłkowego
sól do smaku
4 arkusze nori
wegański majonez 
(przepis znajdziecie tutaj)
starta na tarce (na grubych oczkach) marchewka
1 czerwona papryka pokrojona w słupki (bez gniazdka nasiennego)
ogórek pokrojony w słupki
i awokado również pokrojone w słupki
sos sojowy

Przygotowanie:

Ryż gotujemy razem z syropem z agawy, octem i solą do czasu wchłonięcia wody.


W tym czasie szykujemy warzywa.





Do majonezu dodajemy kilka łyżek sosu sojowego i dokładnie mieszamy.


Arkusz nori smarujemy majonezem.



Wykładamy na niego ryż, tak żeby zajmował mniej więcej 1/3 powierzchni.
I na ryżu układamy warzywka.


Zwijamy w rulon i kroimy ostrym nożem.



Jemy polane sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz