niedziela, 12 kwietnia 2015

makaron z brokułem

To danie pierwszy raz jadłam u rodziny, która na co dzień jest mięsożerna, 
ale kiedy ich odwiedzamy zawsze przygotowują coś specjalnie z myślą o nas.
Tak nam zasmakowało, że na stałe weszło do naszego menu.
W dodatku robi się je na tyle szybko, że nie jest problemem przygotowanie go po pracy.

Składniki.

dwie główki brokuła
pół paczki makaronu spaghetti
spora główka czosnku,
(jeśli lubimy czosnek możemy spokojnie dodać nawet półtorej)
sól ziołowa

Przygotowanie:


Z brokuła odcinamy twardsze łodygi i gotujemy go w osolonej wodzie (niezbyt długo, żeby się nie rozgotował, bo jeszcze będziemy go później smażyć)

W tej samej wodzie gotujemy makaron.

Szykujemy czosnek (obieramy i kroimy).



Brokuły kroimy na mniejsze części.


Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy najpierw czosnek potem brokuła i makaron, wszystko doprawiamy solą ziołową.



2 komentarze:

  1. Pycha, można zrobić też z makaronem Soba. Jest jeszcze szybciej, przy dobrym wietrze, poniżej 10 min, danie ląduje na talerzach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń