czwartek, 25 czerwca 2015

makaron witariański z botwinki i cukinii

Kolejne danie idealne na ciepłe dni. Nie wiem jak u was ale u mnie już zaczyna być gorąco, 
a to danie jest idealne w upały, bo robi się je bez gotowania.

Składniki:

spory pęczek botwinki
jedna większa lub dwie małe cukinie
100 g nerkowców
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka oleju rydzowego
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka syropu daktylowego
1 lub dwie łyżki chrzanu (zależy czy jest ostry czy nie i jak bardzo ostre dania lubicie)
1/4 szklanki wody
kilka łyżek sezamu do posypania
sól 
pieprz


Przygotowanie:

Cukinię obieramy i robimy z niej makaron (przy pomocy specjalnej obieraczki do makaronu), 
ale jeśli nie macie odpowiedniego sprzętu możecie ja zetrzeć na tarce, chociaż efektowniej wygląda kiedy są to dłuższe wstęgi.


Buraczki radze już zetrzeć na tarce bo są dość małe i łatwo się można pokaleczyć a w ich wypadku i tak efekt będzie podobny.


Liście botwinki wraz z łodygami kroimy na mniejsze części.


I wszystkie warzywa mieszamy razem.

Nerkowce mielimy w młynku.


I dodajemy do nich oba oleje, chrzan, syrop daktylowy, sól, pieprz, sok  z cytryny i wodę, dokładnie mieszamy i polewamy nim makaron. Przed podaniem jeszcze raz wszystko dokładnie zamieszajcie i posypcie sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz