czwartek, 11 czerwca 2015

lody rabarbarowe

Wiem, że ostatnio blog był mocno zaniedbany, ale robiłyśmy rewolucję żywieniową w domu
i teraz trzymamy się kilku nowych zasad odnośnie gotowania. 
Nie będę was na dzień dobry zaśmiecać teorią tylko na przeprosiny wrzucam przepis jak najbardziej na czasie, czyli na pyszne lody rabarbarowe.
Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo więc pośpieszcie się z ich robieniem.
W tym przepisie potrzebujecie foremek na lody - możecie je kupić w wielu sklepach stacjonarnych albo na allegro (moje są chyba z Ikei)

Składniki:

ok. 400 g rabarbaru
60 g ksylitolu
możecie ale nie musicie dodać odrobinę świeżej wanilii 
i skórkę z cytryny (ale tylko wtedy jeśli macie ekologiczne cytryny, inaczej byłoby to jak doprawianie lodów trucizną)

Przygotowanie:


Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy obrać i pokroić rabarbar.



Zasypać cukrem i zagotować aż nie zacznie się rozpadać.
Na koniec miksujemy, wlewamy do foremek i mrozimy.


Robiłam rano, a wieczorem już nadawały się do jedzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz