środa, 20 maja 2015

kotlety z kaszy gryczanej

Danie nie wymagające żadnych skomplikowanych składników,
 idealne na dni kiedy nie mamy ochoty wychodzić z domu, 
bo składniki na nie znajdą się w większości wegańskich domów.

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy
szklanka kaszy gryczanej
płaska łyżka soli
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki ziół 
(takich jakie mamy pod ręka i lubimy - 
bazylia, tymianek, oregano, można też dodać pietruszki albo koperku)
1  łyżeczka słodkie papryki
dwie łyżeczki wegańskiego masła 
(w moim przypadku niezawodny Alsan)
mąka (ja używam mąki z cieciorki) i bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę (najlepiej wcześniej namoczoną) gotujemy w jednym garnku razem z kaszą gryczaną i czterema szklankami wody.
Gotujemy od momentu aż kasza i soczewica będą miękkie.
Odsączamy, dodajemy masło i przyprawy, możemy dodać odrobinę mąki jeżeli masa się rozsypuje.


Formujemy kotlety i obtaczamy je w mące z cieciorki rozmieszanej z odrobiną wody i bułce tartej.



Smażymy po obu stronach.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz