Kiedy na rynku pojawia się rabarbar zaczynam robić z niego wszystko co się da,
ponieważ nie będzie gościł na naszym rynku zbyt długo.
A ciasta uwielbiam najbardziej.
To akurat robi się wyjątkowo szybko.
Składniki:
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki graham
1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki + 4 łyżki ksylitolu
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
Przygotowanie:
Rabarbar myję (oczyszczam z pestycydów), obieram i kroję.
Sypię dwiema łyżkami ksylitolu i odstawiam.
Do miski najpierw wsypuję suche składniki i mieszam, a następnie dodaję mokre i również dokładnie mieszam.
Foremkę smaruję olejem i wlewam do niej ciasto.
Mieszam rabarbar, wykładam go na ciasto i sypię dwiema łyżkami ksylitolu.
Piekę w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz