Skoro już zaczął się czas ogórków małosolnych (ja kiszę już drugą partię),
to trzeba było upiec do nich pasztet.
I ten póki co jest moim ulubionym.
Składniki:
500 g selera
500 g pietruszki
1 por
(tylko biała część)
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
100 ml oleju
3 żabki czosnku
łyżka imbiru
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki lubczyku
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pora kroję w talarki, selera i pietruszkę obieram i ścieram na tarce.
Najpierw wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem pora, a po kilku minutach dodaję selera, ziele angielskie, czosnek, imbir i liście laurowe.
Smażę dopóki warzywa nie zmiękną, po usmażeniu wyjmuję ziele angielskie i liście laurowe.
Kaszę gotuję.
Orzechy mielę.
Mieszam ze sobą wszystkie składniki.
I miksuję.
Następnie przekładam do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
Piekę 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz