środa, 17 czerwca 2015

pasztet z selera i pietruszki

Skoro już zaczął się czas ogórków małosolnych  (ja kiszę już drugą partię), 
to trzeba było upiec do nich pasztet.
I ten póki co jest moim ulubionym.

Składniki:

500 g selera
500 g pietruszki
1 por
(tylko biała część
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
100 ml oleju
3 żabki czosnku
łyżka imbiru
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki lubczyku
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Przygotowanie:


Pora kroję w talarki, selera i pietruszkę obieram i ścieram na tarce.



Najpierw wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem pora, a po kilku minutach dodaję selera, ziele angielskie, czosnek, imbir i liście laurowe.



Smażę dopóki warzywa nie zmiękną, po usmażeniu wyjmuję ziele angielskie i liście laurowe.

Kaszę gotuję.


Orzechy mielę.




Mieszam ze sobą wszystkie składniki.


I miksuję.
Następnie przekładam do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.


Piekę 45 minut w temperaturze 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz