Zdecydowanie takie wersja ciasta pasuje mi bardziej niż te na sodzie.
Tylko z racji na upały trzymajcie je w lodówce,
bo ja tego nie zrobiłam i nie zdążyłyśmy zjeść całego zanim się popsuło.
Składniki:
250 gram mąki graham
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki wody plus do zalania płatków
pół szklanki oleju
6 łyżek ksylitolu do cista i 3 łyżki do owoców
ok. 300 gram truskawek
i kilka łodyg rabarbaru
Przygotowanie:
Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części.
Zasypujemy ksylitolem, mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie, delikatnie mieszając, żeby owoce się nie rozpadły.
Mielimy płatki owsiane i zalewamy je gorącą wodą.
Po kilku minutach łączymy je z mąką, olejem, wodą i ksylitolem i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie układamy ciasto w blaszce wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.
I pieczemy je ok 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie owoce odsączone z soku, który puściły w trakcie gotowania.
Pieczemy jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz