wtorek, 16 czerwca 2015

ciasto z truskawkami i rabarbarem

Zdecydowanie takie wersja ciasta pasuje mi bardziej niż te na sodzie.
Tylko z racji na upały trzymajcie je w lodówce,
 bo ja tego nie zrobiłam i nie zdążyłyśmy zjeść całego zanim się popsuło.

Składniki:

250 gram mąki graham
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1/4 szklanki wody plus do zalania płatków
pół szklanki oleju
6 łyżek ksylitolu do cista i 3 łyżki do owoców
ok. 300 gram truskawek
i kilka łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części.



Zasypujemy ksylitolem, mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie, delikatnie mieszając, żeby owoce się nie rozpadły.



Mielimy płatki owsiane i zalewamy je gorącą wodą.



Po kilku minutach łączymy je z mąką, olejem, wodą i ksylitolem i zagniatamy ciasto.



Zagniecione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Po godzinie układamy ciasto w blaszce wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą.



I pieczemy je ok 25 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie owoce odsączone z soku, który puściły w trakcie gotowania.



Pieczemy jeszcze 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz