środa, 4 lutego 2015

gnocchi z sosem szpinakowym

Gnocchi poznałam na samym początku przechodzenia na kuchnię roślinną, 
mimo iż w oryginale nie jest to danie kuchni roślinnej.
Mimo czasu jaki zajmuje samodzielne przygotowanie kluseczek czasami zdarza mi się skusić na przygotowanie takiego dania, bo naprawdę warto.

Składniki:

na kluski:

50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki z ciecierzycy (jeśli w Twojej okolicy ciężko dostać mąkę z ciecierzycy jako zamiennik jajka możesz użyć zmielone siemię lniane rozmieszane z gorącą wodą)
1/3 łyżeczki soli 

na sos:

ok. 500 g szpinaku (o tej porze roku to raczej mrożonego)
ok.100 g wegańskiego żółtego sera


Przygotowanie:

kluseczki:

Mieszamy suche składniki w misce.


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dokładnie ugniatamy, albo mielimy blenderem. 


Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto.



Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki, a potem rozgniatamy je widelcem.



Wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez 3 do 5 minut.

sos:

Rozmrażamy szpinak.


Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.


Kiedy będzie ciepły dodajemy starty na drobnych oczkach ser.


Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści, cały czas mieszając.


Kluseczki podajemy polane sosem.


1 komentarz: