Często wymyślam chleby, które są oryginalne,
zupełnie inne niż te, które jadałam zanim zaczęłam sama piec pieczywo,
ale czasem zatęskni mi się za zwyczajnym chlebem. Zwykłym białym bez żadnych dodatków.
I taki właśnie jest ten, który wam teraz zaprezentuje.
Plusem jest to, że składniki na niego każdy ma zawsze w domu,
a przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
pół łyżeczki cukru
550 g mąki pszennej
1 łyżka soli
50 g oleju
300 g letniej wody
Przygotowanie:
Jeśli używamy tradycyjnych drożdży mieszamy je z cukrem.
Jeśli suchych tylko dodajemy do reszty składników.
Mąkę łączymy z drożdżami, olejem, solą i lenią wodą
i zagniatamy ciasto.
Ciasto lekko natłuszczam i zostawiam do wyrośnięcia od razu w blaszce wyłożonej papierem.
Po około godzinie nacinam i wstawiam do piekarnika.
Piekę w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejsza temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze przez pół godzinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz