niedziela, 8 lutego 2015

prosty tradycyjny chleb na drożdżach

Często wymyślam chleby, które są oryginalne, 
zupełnie inne niż te, które jadałam zanim zaczęłam sama piec pieczywo, 
ale czasem zatęskni mi się za zwyczajnym chlebem. Zwykłym  białym bez żadnych dodatków.
I taki właśnie jest ten, który wam teraz zaprezentuje.
Plusem jest to, że składniki na niego każdy ma zawsze w domu, 
a przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
pół łyżeczki cukru 
550 g mąki pszennej
1 łyżka soli
50 g oleju
300 g letniej wody

Przygotowanie:

Jeśli używamy  tradycyjnych drożdży mieszamy je z cukrem.
Jeśli suchych tylko dodajemy do reszty składników.



Mąkę łączymy z drożdżami, olejem, solą i lenią wodą 


i zagniatamy ciasto.


Ciasto lekko natłuszczam i zostawiam do wyrośnięcia od razu w blaszce wyłożonej papierem.



Po około godzinie nacinam i wstawiam do piekarnika.


Piekę w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejsza temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze przez pół godzinki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz