niedziela, 8 lutego 2015

chleb pomidorowy

Zawsze wam powtarzam, że chleb najlepiej piec samemu, 
więc pora powrzucać trochę przepisów.
Zaczynam od chlebka pomidorowego, bo jest oryginalny i takiego w sklepie nie kupicie, 
więc będziecie mieć większa motywacje, żeby upiec.

Składniki:

220 g mąki żytniej chlebowej
200 g mąki pszennej
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów
(możecie kupić gotowe, ja suszę sama, a potem miele - wiadomo, 
że takie są najlepsze, ale nie każdy ma suszarkę i czas na to)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
14 g drożdży świeżych lub 7 suchych
jeśli chcecie możecie też dodać troszkę czosnku i bazylii, 
ale ja do kanapek wole chleb z samym pomidorem,. 
z czosnkiem i bazylia  doskonale za to nadaje się do grzanek

Przygotowanie:

Jeśli używamy tradycyjnych drożdży (a ja tak zazwyczaj robię) rozpuszczamy je w wodzie.


Następnie mieszamy ze sobą  wszystkie składniki


i zagniatamy ciasto.


Zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia (wiadomo w ciepłym miejscu , przykryty ściereczką)


Po godzince układamy go już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze na pół godzinki lnianą ściereczką.


Nacinamy go przed pieczeniem.


I pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 25 -30 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz