Zawsze wam powtarzam, że chleb najlepiej piec samemu,
więc pora powrzucać trochę przepisów.
Zaczynam od chlebka pomidorowego, bo jest oryginalny i takiego w sklepie nie kupicie,
więc będziecie mieć większa motywacje, żeby upiec.
Składniki:
220 g mąki żytniej chlebowej
200 g mąki pszennej
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów
200 g mąki pszennej
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych zmielonych pomidorów
(możecie kupić gotowe, ja suszę sama, a potem miele - wiadomo,
że takie są najlepsze, ale nie każdy ma suszarkę i czas na to)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
14 g drożdży świeżych lub 7 suchych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
14 g drożdży świeżych lub 7 suchych
jeśli chcecie możecie też dodać troszkę czosnku i bazylii,
ale ja do kanapek wole chleb z samym pomidorem,.
z czosnkiem i bazylia doskonale za to nadaje się do grzanek
Przygotowanie:
Jeśli używamy tradycyjnych drożdży (a ja tak zazwyczaj robię) rozpuszczamy je w wodzie.
Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki
i zagniatamy ciasto.
Zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia (wiadomo w ciepłym miejscu , przykryty ściereczką)
Po godzince układamy go już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy jeszcze na pół godzinki lnianą ściereczką.
Nacinamy go przed pieczeniem.
I pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 25 -30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz