Odkąd jestem weganką nutella jest czymś czego mi naprawdę brakuje,
ale nie dość , że nie jest wegańska to jest też bardzo niezdrowa i zawiera tłuszcze trans.
Tak więc samo zło.
Ale udało mi się znaleźć jej zdrowy zamiennik,
wiadomo, ze nie smakuje dokładnie tak samo jak nutella ale i tak zdobył moja , a co najważniejsze Moni serce ( ona zdecydowanie bardziej cierpi z powodu ograniczenia czekolady ).
Składniki:
200 g daktyli bez pestek
100 g orzechów laskowych
awokado
30 g oleju kokosowego
2 płaskie łyżki kakao
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą woda ( mniej więcej an 10 minut) , żeby zmiękły.
Awokado wydrążamy.
Orzechy laskowe mielmy w młynku do kawy.
Mieszamy razem awokado., orzechy. odcedzone daktyle.
Dodajemy do nich olej kokosowy, kakao i kardamon.
Dokładnie blendujemy.
Gotowa pastę przechowujemy w lodówce.
Możemy ja jeść z pieczywem lub wykorzystać do tarty albo tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz