Kiedy mamy już rozgrzany piekarnik tak jak ja miałam przez to , ze wcześniej piekłam w nim dynie
( do pasty z poprzedniego posta),
warto wykorzystać sytuacje i zrobić pyszny krem z pieczonej marchewki.
Przygotowywałam go ostatnio na moje urodziny i gościom bardzo smakował wiec mam nadzieje , że i wam się spodoba.
Składniki
( porcja na dwie osoby):
5 - 6 średnich marchewek
odrobina oliwy z oliwek
olej do smażenia
cebula
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka mielonego imbiru
750 ml bulionu warzywnego ( moze być z kostki)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i przekrajmy na pół, rozkładamy na blaszce wyłożonej folia aluminiową i posmarowanej oliwa , same marchewki tez smarujemy oliwą.
I pieczemy w temp. 190 stopni ok godziny aż będą miękkie i lekko rumiane.
Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę.
W garnku smażymy cebule , seler i imbir.
Kiedy cebula sie przyrumieni dodajemy upieczoną marchewkę pokrojoną w kostkę.
bulion, sól i pieprz i gotujemy.
Kiedy trochę ostygnie miksujemy.
Podajemy posypane grzankami ( kroimy chleb w kostkę i podsmażamy na patelni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz