poniedziałek, 9 lutego 2015

pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami

Jestem ogromna fanką dyni, więc pojawienie się pasty z dyni było tylko kwestią czasu.

Składniki:

ok. pół kilo dyni
150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
1 szklanka prażonych ziaren słonecznika
łyżeczka musztardy
trzy ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowanie dyni.
Kroimy ja na mniejsze kawałki i wydrązamy środek, układamy na blaszce wyłożonej foli aluminiową wysmarowaną olejem i pieczemy w 180 stopni przez ok. 40 minut aż zmięknie.



Upieczoną dynie studzimy i obieramy ze skórki ( z upieczonej skórka schodzi sama praktycznie sama, a jeśli obralibyśmy ja przed pieczeniem zajęłoby nam to więcej czasu i wymagało od nas więcej wysiłku).


Słonecznik podprażamy na patelni.


Pomidory kroimy na mniejsze części.



Obieramy czosnek.


Wszystko wrzucamy do misy blendera.


I dokładnie miksujemy.


Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta możemy dodać trochę oleju z zalewy z pomidorów.


Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce, 
jemy ze świeżym pieczywem , kanapki możemy dodatkowo posypać ziarnami słonecznika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz