niedziela, 22 marca 2015

spaghetti bolognese z selerem

Danie za którym tęskni wielu wegan i wegetarian i oto jednak da się :)

Składniki:

pól paczki makaronu spaghetti - takiego jaki lubicie (byleby durum)
200 g pieczarek
100 g selera
50 g granulatu sojowego
puszka pomidorów najlepiej od razu pokrojonych
(są w tej samej cenie, a można sobie zaoszczędzić pracy)
2 łyżki octu balsamicznego
1   łyżka sosu sojowego
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta mielonego goździka
szczypta cynamonu
sól
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy, a seler ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy granulat sojowy, żeby się podprażył.


Następnie podlewamy go sosem sojowym i dorzucamy pieczarki i seler.


Dodajemy przyprawy, a kiedy zmięknie dodajemy pomidory i ocet balsamiczny i smażymy jeszcze przez kilka minut.


W miedzy czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (możemy do niego dodać odrobinę oliwki wtedy się nie poskleja podczas gotowania).

Podajemy makaron polany sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz