sobota, 21 marca 2015

pasta z marchewki i czerwonej soczewicy

Znudziły wam się już pasty do chleba?
Zatem pora wypróbować jakąś nową.


Składniki:

pól szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki 
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżka oleju tłoczonego na zimno
(możecie też dodać oliwy z oliwek)
ok . 100 gram tofu
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny


Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w kostkę.


Wrzucamy do jednego garnka z soczewicą, zalewamy wodą (ok.1,5 szklanki), odrobinę solimy i gotujemy do całkowitego wygotowania wody.


Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,


tofu,


sok z cytryny,


przyprawy i olej i miksujemy na gładka  masę.



Standardowo trzymamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz