Znudziły wam się już pasty do chleba?
Zatem pora wypróbować jakąś nową.
Składniki:
pól szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżka oleju tłoczonego na zimno
(możecie też dodać oliwy z oliwek)
ok . 100 gram tofu
sól
pieprz
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w kostkę.
Wrzucamy do jednego garnka z soczewicą, zalewamy wodą (ok.1,5 szklanki), odrobinę solimy i gotujemy do całkowitego wygotowania wody.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,
tofu,
sok z cytryny,
przyprawy i olej i miksujemy na gładka masę.
Standardowo trzymamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz