sobota, 28 marca 2015

sernik z kaszy jaglanej

Zachęcona cudownym efektem jaki osiągnęłam robiąc cytrynowy sernik z nerkowców, postanowiłam przetestować wersję z kaszy jaglanej i nie zawiodłam się jak zwykle zresztą. Niepotrzebnie tylko dodałam aromat do ciasta, dlatego w przepisie, który tu zamieszczę pominę  ten składnik, bo bez niego sernik jest lepszy.

Składniki:

spód:

40g oleju kokosowego
30g cukru trzcinowego 
80g mąki gryczanej
60g zmielonych prażonych migdałów
szczypta soli

masa jaglana:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka oleju kokosowego
3/4 szklanki ksylitolu
1 szklanka śmietanki kokosowej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duża szczypta sody
sok z jednaj małej cytryny

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.


Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotujemy w mleku (tylko 2 szklanki) na miękko ok 30-40 minut.
Do gotującej się kaszy dodajemy olej kokosowy i ksylitol.

Kiedy kasza się gotuje przygotowujemy spód.

Rozpuszczamy olej razem z cukrem i dodajemy resztę składników,
zagniatamy i wykładamy dół blaszki.




I wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy sok z cytryny, resztę mleka i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko blendujemy na gładka masę.
Ubijamy śmietankę kokosową  i delikatnie mieszamy z wystudzoną masą jaglaną, wykładamy do blaszki na wcześniej upieczony spód i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Po upieczeniu schładzamy ciasto w lodówce prze najmniej kilka godzin (żeby się zsiadło).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz