piątek, 4 grudnia 2015

zupa z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw w naszej kuchni 
- zupełnie nie rozumiem dlaczego. Kiedy sama zaczęłam odkrywać ją na nowo, bardzo się polubiłyśmy. Tym razem w formie zupy, którą można też podać jako krem.

Składniki:

pół czerwonej kapusty
trzy marchewki 
dwie pietruszki
mały seler lub pół dużego
3 cebule
4 ząbki czosnku
kilka ziemniaków (ok. czterech małych)
2 jabłka
sok z połowy cytryny
ok 2 cm świeżo startego imbiru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
półtorej łyżki majeranku
łyżeczka lubczyku
łyżka soli himalajskiej ( możecie dodać zwykłej jeśli nie macie)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
kilka gałązek posiekanej świeżej natki pietruszki
lub dwie łyżki suszonej ( do posypania przed podaniem)


Przygotowanie:

Cebulę kroimy i smażymy chwile na patelni aż się zarumieni.





W międzyczasie obieramy i kroimy selera, marchewkę i pietruszkę.



Kiedy cebula się zeszkli przekładamy ja do garnku, dorzucamy włoszczyznę i zalewamy wodą.

Kroimy kapustę.



Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i jabłka.





Kiedy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki,
kapustę, jabłka, ziemniaki, imbir stary na drobnej tarce lub przeciśnięty, przez praskę, czosnek
 i resztę przypraw.



Gotujemy jeszcze ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Próbujemy na koniec i jeszcze ewentualnie doprawiamy.

Podajemy od razu lub blendujemy.
Ja robię zupy od razu na dwa dni i jednego dnia podaje jako zupę a drugiego jako krem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz