piątek, 4 grudnia 2015

klopsiki Papay'a

Pamiętacie Papay'a? 
Marynarza, który jadł szpinak w puszce? 
Jeśli tak to od razu wiedzieliście co będzie dzisiaj tematem przewodnim :)
Klopsiki powstały przy okazji - "mam w lodówce szpinak i nie mam obiadu", 
wtedy zawsze wymyślam najlepsze dania :)


Składniki:

szklanka płatków owsianych zalanych wrząca woda
dwie spore cebule
paczka szpinaku ok 400 g
(o tej porze to już niestety tylko paczkowany)
pół szklanki otrębów pszennych
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czerwonej ostrej papryki
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki


Przygotowanie:

Zaczynamy od zaparzenia płatków owsianych - zalewamy je wrząca wodą tak żeby je przykryła, ale muszą wchłonąć całą wodę żeby potem nie trzeba było jej odlewać.


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.


Szpinak też siekamy drobniej.


Szpinak i cebulę smażymy na patelni razem z przyprawami i mieszamy z płatkami
i otrębami.


Blendujemy wszystko i mokrymi rękami formujemy klopsiki.


Smażymy na rozgrzanej patelni.

Ja podaje razem z kaszą bulgur.


Możecie całość polać sosem pomidorowym, albo dodać jaką surówkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz