poniedziałek, 12 października 2015

mleko kokosowe

Mleko kokosowe w sklepie jest dość drogie i zdecydowanie taniej jest je przygotować w domu, 
są dwie opcje jak można to zrobić.
Standardowo ta bardziej czasochłonna jest smaczniejsza i chyba tez nieco tańsza.

Pierwsza prosta opcja - szklankę wiórków koksowych zalewamy czterema szklankami wody, zostawiamy do namoczenia na około 4 godziny i miksujemy.
Wiórki możemy przecedzić ale nie musimy,  ja wykorzystuję takie mleko do musli, domowej granoli, albo owsianki więc wiórki kokosowe zupełnie tutaj nie przeszkadzają a nawet poprawiają walory smakowe. Jeśli nie zużyjemy całego mleka od razu przechowujemy je w lodówce, ale przed wykorzystaniem trzeba je na nowo podgrzać bo się rozwarstwia, oddziela się tłuszcz.
Po podgrzaniu wszystko wraca do normy.

W przypadku drugiej opcji do przygotowania mleka potrzebujemy świeżego kokosa
(sztuka kosztuje ok 2 - 3 zł w zależności od sklepu wiec wbrew powszechnej opinii nie jest to drogi orzech).

Najpierw wbijamy gwoździa i wlewamy wodę kokosowa do szklanki. Potem przy pomocy noża obieramy orzecha. Ja uderzam ostrą stroną noża w środek kokosa, mocno zdecydowanie cały czas w to samo miejsce i wtedy rozłupuję go na pół i wydłubuję miąższ.



Kroję na mniejsze kosteczki i też zalewam czterema szklankami wody i wodą ze środka kokosa (im więcej ma w środku wody tym jest świeższy), z racji ze miąższ nie jest tak wyschnięty jak wiórki wystarczy jak się pomoczy 2 godziny. 


Miksuję i gotowe.


Jedno z moich ulubionych mlek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz