poniedziałek, 12 października 2015

makaron z okary

Z racji, że pijemy sporo mleka sojowego, okary powstaje u nas ogrom.
Więc staram się wykorzystywać ja jak mogę.
I oto kolejny sprawdzony sposób.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
szklanka okary
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina wody
(tyle ile będzie potrzebne do zagniecenia, 
ilość może być różna w zależności od tego jak mokra jest okara)

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.



Rozwałkowujemy ciasto przy pomocy wałka albo maszynki do makaronu, najcieniej jak jest to możliwe, im cieńsze tym lepsze.



Rozkładamy płaty makaronu żeby przeschły, albo wrzucamy na 10 minut na termoobieg na 180 stopni i kroimy.



Gotujemy ok 3 - 4 minut w lekko osolonej wrzącej wodzie.


Możemy je potratować jako główny składnik dania i przygotować z sosem, 
albo dodać do zupy. Ja swoje jadłam z pomidorówką i były pycha.
Suche spokojnie możemy przechować przez kilka dni w suchym chłodnym miejscu i nic nie powinno się z nimi stać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz