piątek, 23 października 2015

chleb z okarą na drożdzach

Metodą prób i błędów w końcu opracowałam odpowiedni przepis na prosty, szybki i smaczny chleb z okarą. Bo niestety wszystkie przepisy które znajdowałam wymagały przygotowania zakwasu.
A ja nie przepadam za chlebem na zakwasie i lubię domowe pieczywo  którego nie robi się godzinami.
Ale w końcu moje eksperymenty zakończyły się sukcesem i mogę podzielić się z wami moim przepisem.


Składniki:

1,5 szklanki okary (dobrze odciśniętej)
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki mąki
70 g drożdży
0,5 szklanki otrębów pszennych
3 czubate łyżki siemienia lnianego
3 łyżeczki soli
łyżka cukru


Przygotowanie:

W sporej misce mieszam wodę, cukier i drożdże.


Dodajemy resztę składników i mieszamy.


Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Po tym czasie przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami pszennymi.

Znowu przykrywamy folią i zostawiamy jeszcze na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.



Kroimy dopiero kiedy ostygnie.

1 komentarz:

  1. Chlebek wygląda super, nam też żal wyrzucać okarę, a mleko robimy prawie co tydzień. Będziemy teraz częściej zaglądać na bloga po inspiracje.

    OdpowiedzUsuń