Metodą prób i błędów w końcu opracowałam odpowiedni przepis na prosty, szybki i smaczny chleb z okarą. Bo niestety wszystkie przepisy które znajdowałam wymagały przygotowania zakwasu.
A ja nie przepadam za chlebem na zakwasie i lubię domowe pieczywo którego nie robi się godzinami.
Ale w końcu moje eksperymenty zakończyły się sukcesem i mogę podzielić się z wami moim przepisem.
Składniki:
1,5 szklanki okary (dobrze odciśniętej)
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki mąki
70 g drożdży
0,5 szklanki otrębów pszennych
3 czubate łyżki siemienia lnianego
3 łyżeczki soli
łyżka cukru
Przygotowanie:
W sporej misce mieszam wodę, cukier i drożdże.
Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami pszennymi.
Znowu przykrywamy folią i zostawiamy jeszcze na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.
Kroimy dopiero kiedy ostygnie.
Chlebek wygląda super, nam też żal wyrzucać okarę, a mleko robimy prawie co tydzień. Będziemy teraz częściej zaglądać na bloga po inspiracje.
OdpowiedzUsuń