piątek, 17 lipca 2015

zupa miso

Odkąd udało mi się kupić pastę miso, tylko szukałam okazji, żeby ja wykorzystać i oto efekty :) 
Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu.

Składniki:

ok. pół główki kapusty pekińskiej
2 marchewki
pól dużego selera
pół pora
duża cebula
4 łyżki sezamu
grzybki mung
sos sojowy
pasta miso kilka dużych łyżek
kilka pokruszonych arkuszy nori
ok. 2 cm startego imbiru
makaron ryżowy albo sojowy (oba będą dobrze pasować)
pokrojone w kostkę tofu
szczypiorek do posypania przed podaniem
woda ok 1,5 l


Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno kroimy.






Warzywa i grzyby wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30 minut.
W międzyczasie siekamy już tofu i szczypiorek, oraz przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pod koniec gotowania dodajemy sezam i arkusze nori.
A już po wyłączeniu pastę miso i dokładnie mieszamy.
Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, sypiemy pokrojonym tofu i posiekanym szczypiorkiem. 
Jeśli zupa jest dla nas za mało słona możemy dodać sosu sojowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz