Odkąd udało mi się kupić pastę miso, tylko szukałam okazji, żeby ja wykorzystać i oto efekty :)
Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu.
Składniki:
ok. pół główki kapusty pekińskiej
2 marchewki
pól dużego selera
pół pora
duża cebula
4 łyżki sezamu
grzybki mung
sos sojowy
pasta miso kilka dużych łyżek
kilka pokruszonych arkuszy nori
ok. 2 cm startego imbiru
makaron ryżowy albo sojowy (oba będą dobrze pasować)
pokrojone w kostkę tofu
ok. pół główki kapusty pekińskiej
2 marchewki
pól dużego selera
pół pora
duża cebula
4 łyżki sezamu
grzybki mung
sos sojowy
pasta miso kilka dużych łyżek
kilka pokruszonych arkuszy nori
ok. 2 cm startego imbiru
makaron ryżowy albo sojowy (oba będą dobrze pasować)
pokrojone w kostkę tofu
szczypiorek do posypania przed podaniem
woda ok 1,5 l
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa drobno kroimy.
woda ok 1,5 l
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa drobno kroimy.
Warzywa i grzyby wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30 minut.
W międzyczasie siekamy już tofu i szczypiorek, oraz przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pod koniec gotowania dodajemy sezam i arkusze nori.
A już po wyłączeniu pastę miso i dokładnie mieszamy.
Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, sypiemy pokrojonym tofu i posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli zupa jest dla nas za mało słona możemy dodać sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz