Pasta podkradziona z bloga jadłonomi i lekko zmodyfikowana pod moje smaki,
najlepsza pasta letnia, dzisiaj robię ja z podwójnych proporcji :)
Składniki:
1 kalafior
1,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kuminu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki gorczycy
0,5 łyżeczki chili
garść wiórków kokosowych
garść orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z curry przez 2 minuty
(kalafiora wrzucamy dopiero kiedy woda będzie wrząca)
Mieszamy wszystkie przyprawy i wiórki kokosowe z olejem (ogółem mieszamy wszystko poza orzechami włoskimi).
Obtaczamy w tym kalafiora i układamy go na wysmarowanej olejem blaszce.
Pieczemy przez 20 minut.
Następnie miksujemy razem z orzechami włoskimi.
Ja jadłam na kanapkach z ziarenkami słonecznika, najlepsze oczywiście z pieczywem własnego wypieku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz