środa, 15 lipca 2015

hummus z fasoli i batata

Ten hummus jest rewelacyjny.
Smakuje mi chyba nawet bardziej niż zwykły, 
a powstał tylko dlatego ze został mi w domu jeden samotny batat i nie wiedziałam co z nim zrobić.

Składniki:

jeden spory batat (mój ważył ok pół kilo)
szklanka gotowanej fasoli (ew. możecie użyć tej z puszki)
3 ząbki czosnku
ok. 60 ml dobrej jakości oleju
3 czubate łyżki tahini
łyżeczka soli
odrobina soku z cytryny
spora łyżka garam masali

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy (lub odcedzamy z puszki), 
a batata pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinkę aż zmięknie, 
\kiedy ostygnie obieramy go, kroimy w kostkę i mieszamy z fasolą.


Dodajemy resztę składników i blendujemy.



Standardowo przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz