Ten hummus jest rewelacyjny.
Smakuje mi chyba nawet bardziej niż zwykły,
a powstał tylko dlatego ze został mi w domu jeden samotny batat i nie wiedziałam co z nim zrobić.
Składniki:
jeden spory batat (mój ważył ok pół kilo)
szklanka gotowanej fasoli (ew. możecie użyć tej z puszki)
3 ząbki czosnku
ok. 60 ml dobrej jakości oleju
3 czubate łyżki tahini
łyżeczka soli
odrobina soku z cytryny
spora łyżka garam masali
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy (lub odcedzamy z puszki),
a batata pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinkę aż zmięknie,
\kiedy ostygnie obieramy go, kroimy w kostkę i mieszamy z fasolą.
Dodajemy resztę składników i blendujemy.
Standardowo przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz