Lubię kalafiora, ale nie przepadam za tym standardowym najprostszym rozwiązaniem z bułką tarta,
tutaj jest troszkę więcej pracy, ale smak o niebo lepszy.
Składniki:
mały kalafior
2 papryki
ok. 500 g ziemniaków
2 łyżki curry
pół słoika czerwonej pasty curry
orzeszki ziemne niesolone
(ja sama obrałam, bo nie mogłam znaleźć tych obranych )
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki wiórków kokosowych
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
W garnku gotuje wodę z dwoma łyżkami curry i solą.
Kiedy zacznie wrzeć wrzucam podzielonego na mniejsze części kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki na 3 minuty i odcedzam.
Formę do zapiekania (blaszkę, naczynie żaroodporne - co mam) smaruję oliwą.
Wrzucam do niej kalafiora, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Obieram i mielę w młynku do kawy orzeszki ziemne.
Dosypuję do warzyw. razem z reszta składników i dokładnie mieszam.
Zapiekam w piekarniku ok 30 minut.
I zjadam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz