poniedziałek, 17 sierpnia 2015

zupa z kabaczka

Jedno z pierwszych dań, które nauczyłam się robić przechodząc na dietę wegetariańska,
 z biegiem czasu przerobiłam na wersje wegańską.

Składniki:

duży kabaczek
ok. pól kilo ziemniaków
ok. 700 g pomidorów
łyżeczka (lub mniej jeśli nie lubicie ostrych dań) chili
sól
pieprz
śmietanka sojowa (lub inna roślinna)

Przygotowanie:


Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę.


Tak samo cukinie i ziemniaki.



Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości, jeśli pomidory są mało soczyste można dolać odrobinę wody, ale nie za dużo.
Doprawiamy, solą, pieprzem i chili, śmietanę dodajemy na sam koniec już po wyłączeniu zupy, 
kiedy troszkę przestygnie.

Jedno z najprostszych dań, 
w sam raz dla tych którzy dopiero zaczynają swoja kulinarna przygodę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz