Kolejne szybkie i smaczne danie. Tym razem trochę w stylu azjatyckim - czyli tak jak lubię najbardziej :)
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
opakowanie suszonych grzybów ( możesz dodać takie jakie lubisz)
odrobina oleju kokosowego do smażenia
2 marchewki
cebula
papryka
zielona pasta curry
sos sojowy
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę i pokruszone grzyby namaczamy kilka godzin przed przygotowaniem (minimum trzy godziny)
Wylewamy wodę w której moczyła się soczewica i przepłukujemy ją. Grzyby razem z wodą w której się moczyły wlewamy do garnka z soczewicą, dolewamy jeszcze tyle wody ile nam potrzeba do zagotowania soczewicy i gotujemy do miękkości.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , z papryki wykrawamy gniazdko nasienne i białe części i tez kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy warzywa, dodajemy pastę curry i przyprawy, smażymy,
aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy soczewice z grzybami, próbujemy i jeszcze doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz