poniedziałek, 16 maja 2016

cieciorella, zdrowy zamiennki nutelli

Kolejne odkrycie tego weekendu, 
a jego powstanie jest mieszanką zdarzeń , czyli:
Robię mleko sojowe, a co z okarą?
Zróbmy gofry, 
nie chce gofrów z dżemem, 
ale wczoraj kupiłam cieciorkę, 
wiec w końcu zrobimy cieciorelle.
I mimo ogromnej wiary w ten przepis
nie spodziewał sie , ze wyjdzie , aż tak dobra, wiec podają dalej.

Składniki:

ok dwóch szklanek ugotowanej cieciorki lub dwie puszki tak jak w moim wypadku
(wiem , że najlepiej ugotować samemu, ale jak nie ma czasu, 
a jest awaryjna pucha to, aż żal nie skorzystać)
szklanka daktyli
ok. 3 czubatych łyżek karobu
(można też dodać kakao jeśli nie posiadać karobu)
1/3 - 1/2 szklanki mleka roślinnego - u mnie sojowe
(w zależności od pożądanej konsystencji można tą ilość
zwiększyć lub zmniejszyć)


Przygotowanie:

Daktyle pozbawiam pestek jeśli mam wersje z pestkami 
i zalewam wrzącą wodą  na 10 minut.


Mieszam wszystkie składniki i dokładnie blenduje powoli dolewając mleko.


Przekładamy do słoiczka lub kilku.


Zajadamy z goframi, naleśnikami, na kanapkach lub prosto ze słoika :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz